Medycyna a Zdrowie
*******
Maria Anna Żółtowska
Wstęp
Jak cenne jest dla każdego zdrowie, nikogo nie trzeba przekonywać. Także uświadamiać, jaki wpływ na zdrowie ma gimnastyka, prawidłowe odżywianie i życie bez stresu. Utrzymywanie takiego stanu jest gwarancją zdrowiu, radości i szczęścia, których to wszyscy sobie na wzajem życzymy. Zwłaszcza stosowanie prawidłowej diety, począwszy od pierwszych dni życia, aż po sędziwy wiek. Wdrażanie jej od małego, by stała się codziennym rytuałem, nawykiem, jako jeden z czynników wysokiej kultury życia. Gimnastyka, życie bez stresu (a raczej radzenie sobie ze stresem) oraz bogate i wartościowe pod względem zdrowotnym posiłki, tudzież regularne ich spożywanie, są gwarantem doskonałego zdrowia i powodzenia, a nawet długowieczności. Zamiast bezcenny czas przeznaczać na reperowanie zdrowia, możemy spożytkować go na jego profilaktykę oraz realizowanie swoich marzeń, twórcze i kreatywne życie, przepełnione innowacyjnymi treściami, ubogacającymi człowieka i świat. Co jeść, żeby być zdrowym? Aby w części choć odpowiedzieć na to pytanie, odsyłamy Państwa do artykułu przedrukowanego ze źródła, w ten sposób upowszechniając dobre nawyki zdrowego odżywiania:
http://odkrywcy.pl/kat,1037739,title,Zla-dieta-powoduje-raka,wid,16117146,wiadomosc.html
Artykuł dodano
21.12.2013.
Zła dieta powoduje raka
PAP | dodano: 2013-10-28 (12:31) (fot. Jupiterimages / Thinkstock)
AAA
Nieprawidłowa dieta nawet o 50 proc. może zwiększyć ryzyko niektórych
nowotworów złośliwych – przekonywali specjaliści podczas konferencji „Żywność, żywienie a nowotwory”, która w piątek rozpoczęła się w Warszawie.
Dyrektor warszawskiego Instytutu Żywności i Żywienia prof. Mirosław Jarosz powiedział, że co druga osoba, która zachorowała na takie nowotwory jak rak jelita grubego, żołądka i przełyku, mogłaby
uniknąć tej choroby, gdyby odpowiednio wcześnie zmieniła swą dietę.
- Niektóre choroby nowotworowe są
ewidentnie związane ze stylem życia i sposobem odżywiania się. Na przykład alkohol zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku i wątroby - pokreślił specjalista.
Pozytywnym przykładem jest rak żołądka, jeden z najgroźniejszych nowotworów złośliwych. W ostatnich 30 latach dwukrotnie zwiększyła się w Polsce zachorowalność na wszystkie typy nowotworów, ale
spada zarówno liczba zachorowań, jak i zgonów z powodu raka żołądka (podobnie jest na całym świecie poza Japonią).
- Powodem tego jest wzrost spożycia warzyw i owoców; w Polsce w ostatnich 20 latach zwiększyło się ono o 30-40 proc. Jednocześnie nieco zmniejszyła się konsumpcja soli, co również ma
korzystny wpływ na zdrowie, zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego oraz raka żołądka - podkreślił prof. Jarosz. Dodał, że nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko raka jamy ustnej, krtani i
przełyku, a także jelita grubego, trzustki oraz prostaty i piersi.
Podczas zaplanowanej na dwa dni konferencji przedstawiono listę produktów spożywczych, które zwiększają lub zmniejszają ryzyko poszczególnych nowotworów złośliwych. Należy przede wszystkim
zmniejszyć spożycie soli oraz mięsa czerwonego i wszelkiego mięsa przetworzonego (poddane wędzeniu, konserwowaniu oraz soleniu). Warto również unikać aflatoksyn - substancji rakotwórczych
znajdujących się spleśniałych ziarnach zbóż, orzechów i nasionach roślin strączkowych. Wszystkie te produkty zwiększają ryzyko raka żołądka, wątroby, jelita grubego oraz jamy ustnej, krtani i
przełyku.
Warto natomiast jeść jak najwięcej takich produktów jak warzywa cebulowate (cebula, czosnek), o małej zawartości skrobi (brokuły, sałata, papryka, cukinia i cykoria) oraz żywność zawierającą beta karoten (jaja,
szpinak, dynia i morele). Korzystne są również produkty bogate w witaminę C (ziemniaki, czarna porzeczka) i zawierające likopen (pomidory, czerwone grejpfruty), a także żywność obfitująca w
foliany (ciemnozielone warzywa, orzechy, awokado i banany). Wszystkie te warzywa i owoce chronią przed rakiem jelita grubego, żołądka, przełyku oraz trzustki, jamy ustnej, gardła i krtani.
Prof. Jan Lubiński z Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie zwrócił uwagę, że w zapobieganiu nowotworom ważne jest odpowiednie spożycie mikroelementów. Niektóre z nich powinny być spożywane w
suplementach, gdyż w pożywieniu jest ich zbyt mało.
Specjalista jako przykład podał selen. Powołał się na badania, z których wynika, że zbyt niski poziom tego mikroelementu w organizmie może nawet dziesięciokrotnie zwiększać ryzyko raka jelita
grubego.
- Większe jest również zagrożenie innymi nowotworami złośliwymi, takimi jak rak żołądka i trzustki, choć w mniejszym stopniu - dodał.
Polska należy do krajów o niskiej zawartości selenu w glebie, dlatego trudno jest zapewnić właściwe jego spożycie w diecie. W efekcie aż 95 proc. Polaków ma zbyt niski poziom selenu w
organizmie.
Na pytanie dziennikarza PAP, czy są dowody na to, że suplementacja selenu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego oraz innych nowotworów, prof. Lubiński przyznał, że nikt jeszcze w Polsce takich
badań nie przeprowadził. Dodał, że najwięcej selenu jest w soczewicy, sproszkowanych borowikach (w świeżych jest go mniej) oraz w orzechach, głównie orzechach brazylijskich, włoskich i tzw.
nerkowcach.
Zbigniew Wojtasiński (PAP)
zbw/ krf/ as/
Polub odkrywcy.pl na Facebooku
Wydanie internetowe: PAP
UA-46283632-1
rak jelita grubego (Saturday, 20 December 2014)
Z uwagą przeczytałem materiał. Sam zmagałem się z tą chorobą przez wiele lat. Na stronie [url=http://www.rakjelitagrubego.jimdo.com]rak jelita grubego[/url]
www.rakjelitagrubego.jimdo.com
Być może strona okaże się wsparciem ora pomocą.